Hoe zet je een route op je GPS? 16   Onlangs bijgewerkt!


route op je GPSEn dan heb je een mooie route gekregen van een vriend of kennis, of een mooie route gevonden, maar je krijgt met geen mogelijkheid de route op je GPS toestel. Dan ben je zo dicht bij,…..

Gelukkig is het niet heel moeilijk, ik leg het je gewoon even in het kort uit en daarna heb je nooit problemen meer en heb je voor altijd je Garmin goed ingesteld.

 

 

Heb je een MIO Cycle GPS toestel, volg dan de link voor de handleiding om een route op je MIO te zetten.


Hoe zet je een route op je GPS?

Je koppelt je Garmin Edge aan je PC met de USB kabel. Je Garmin gaat dan in zogenaamde mass-storage modus. Je Garmin is dan dus tijdelijk in gebruik als een schijf en is te zien in je file-explorer op je PC. Als je een SD kaartje in je Garmin Edge hebt zitten, zie je ook nog naast je Garmin de SD kaart.

Route op GPS

 

 

Nu maakt het niet uit of je de GPX file op je Garmin zelf zet, of dat je deze op je SD kaartje zet. In dit geval zet ik de file op de Garmin zelf. Klik op je Garmin “drive” en dan nog een keer klikken op je Garmin directory en je ziet onderstaande scherm.

 

Capture2

 

 

 • Nu zoek je de GPX file op, op je PC en je kopieert deze naar de Newfiles directory. Nu ben je bijna klaar, want nu staat je route op je GPS.
 • Koppel de Garmin los van je PC. Sommige modellen gaan nu atomatisch aan, anderen moet je nog met de on/off knop aanzetten.
 • Je gaat nu naar “koersen” op je Garmin en je kunt je route selecteren en dan, afhankelijk van wellk model, opstarten.
GPS apparaten

Er zijn meer artikelen door mij geschreven over dit onderwerp. Check die ook voor je specifieke GPS toestel, of stel vragen hieronder in het comments veld.

 

Makkelijk? Ja toch. Nu zet  je voortaan elke route op je GPS. Succes en veel fiets plezier.

 

Nuttig? Meer tips ontvangen in de maandelijkse nieuwsbrief van Opfietsen? Schrijf je hier onder in:

Athleteshop - the athlete in everyone

Geef een reactie

16 thoughts on “Hoe zet je een route op je GPS?

 • Ewoud

  Echt super al die tips! Met mijn garmin edge 810 ben ik ook al veel aan het rommelen geweest om het goed te krijgen. Wat ik nog lastig vind is zelf een route uitstippelen of bestaande route bewerken en opslaan.
  Gr Ewoud

  • Klaas Veenbaas Post author

   Goed te horen Ewoud dat de tips nuttig zijn. Min ervaring bestaat uit inmiddels bijna 9 jaar Garmin producten met een te beperkte handleiding. Ik heb zelf alles door schade en schande ontdekt. Ik deel die informatie graag en zal regelmatig updates doen van zaken die ik zelf heb ontdekt of ben tegengekomen bij anderen.

 • g.H.Smit

  Weet nu nog niet hoe je een eigen route moet invoeren ,en is het ook mogelijk om onderweg een andere roete in te vullen .
  Mvg Gerhard Smit.

  • Klaas Veenbaas Post author

   Beste Gerhard, dit artikel beschrijft hoe je een route die van een ander komt, of je zelf hebt gemaakt op je Garmin kunt zetten. Hoe een route direct op je Garmin te maken, verschilt per apparaat en ik vind het zelf niet zo super handig. Beperkte interface en ik weet niet waar ik precies wordt langsgeleid. Als je de vraag over specifiek toestel hebt, laat het me dan weten, dan kan ik daar gericht antwoord op geven.

 • Eelko

  Dank Klaas voor deze tip, ik was even aan het worstelen hoe ik een mtbroutes.nl GPX op de Garmin Edge 810 krijg. Gelukt!
  Extra info die ik handig vind: Op de Edge 810, via Koersen, , Instellingen, Kaartweergave, kan je “Altijd weergeven” op Aan zetten, en een kleur kiezen, zo zie je de track tijdens het fietsen op de kaart.
  NB: Er zijn niet veel mensen die Klaas Veenbaas heten, en jawel, na even google, wij waren collega’s in Nieuwegein, Telecom Products.

  Groet,
  Eelko

 • KJ

  Hi Klaas, dank voor je heldere uitleg, de methode werkt. Het lijkt er alleen op dat ik de route niet weer terugzie in mn ‘garmin connect’ app op mn telefoon en ook niet op de ‘garmin connect’ website. Ook niet na synchronisatie. Het lukt me uberhaupt niet om .gpx bestanden up te loaden in de ‘garmin connect’. Enige tips hiervoor? Gr KJ

  • Klaas Veenbaas Post author

   Hi KJ, een gereden rit kun je wel op Garmin connect zetten, dat is een zogenaamde *.fit file. Een geplande route/track is een *.gpx file. Die kun je niet naar Garmin connect synchroniseren als ware het een gereden route. K

   • KJ

    Ok, dank je Klaas. Toch bijzonder, een geplande route/track die je maakt via/in garmin connect is ook een .fit file (dus zonder dat je hem verreden hebt) en kun je wel zien in garmin connect (in “koersen”), terwijl een geplande route/track gemaakt met een andere app/website die in .gpx format komt daar niet terecht komt. Anyway, helaas dan. Gr KJ

 • Nol

  Hallo Klaas,
  de routes krijg ik goed op mijn edge 1000. Alleen het startpunt van de route is mij niet duidelijk. Als ik bv de route van de AGR wil rijden dan weet ik niet waar ik moet starten. Dat staat nl niet bij de gpx .

  • Klaas Veenbaas Post author

   Hi Nol, Het begin van de route kun je in een route editor als Basecamp van Garmin wel zien. Dan zie je precies waar de route start en finished. Je weet dan ieder geval waar je je auto moet neer zetten. Op het moment dat je je Garmin start en de route activeert, vraagt je Garmin om naar de start te navigeren, als je daadwerkelijk dicht bij de start bent, is dat de juiste manier om te starten. Mocht je echt nietw eten waar je route start, maar je betn wel ergen langs de route, dan navigeer je niet naar de start van de route, maar pakt je Garmin automatisch de route op, op het moment dat je op de rouet komt. Echter, als je dan bij het einde komt van de route, zul je om de route af te maken, de route weer op moeten starten om het beginstuk van die route te kunenn gaan doen. K

  • Klaas Veenbaas Post author

   Erwin, stuur me even een mailtje met de beschrijving wat je hebt gedaan tot nu toe, dan kan ik je verder helpen. K

 • Hans

  Ik heb sinds kort een Garmin Edge Touring Europe en nog steeds ruzie met het apparaat. Ik krijg op geen enkele wijze mijn GPX bestanden zichtbaar. Ik volg de boven beschreven instructies resultaat : nada

  • Klaas Veenbaas Post author

   Dat is vervelend Hans. Heb je het al met verschillende GPX bestanden gedaan? Zou je er één naar me toe willen mailen om te zien of er niets is met het bestand?

 • Mr. John Olsthoorn

  Is er een maximum aan het aantal opgeslagen koersen? Ik kan nl op mijn nieuwe Garmin 820 maar max 100 koersen opslaan. Als ik nieuwe koersen in New Files opslaat zijn deze nergens meer te vinden.
  ?

  • Klaas Veenbaas Post author

   Beste John, ik heb geen idee of er een maximum aan zit. Echt praktisch is het overigens niet om 100 of meer courses op je Garmin te hebben, terugvinden is niet erg makkelijk. Ik zou dan gewoon een flink aantal er af halen voordat ik nieuwe plaats.